Eindejaarstips voor ondernemers

Eind van het jaar is een perfect moment om nog voordeeltjes te pakken. Een aantal tips hebben wij voor jou verzameld. Doe je voordeel ermee!

Nog net in 2016 kun je fiscaal voordeel behalen. Onderstaande tips hoef je niet hemel en aarde voor te bewegen. Het zijn besparingen die je weinig moeite kosten en waar je net even om moet denken.

Tip 1: Welke investeringen kun je nog meepikken?

Wist jij dat een energie-investering jou een extra aftrek van 58 procent kan geven? Het gaat om de regeling Energie-investeringsaftrek. Het is niet alleen een mooie aftrekpost, het geeft jouw bedrijf ook nog energiebesparing. Het is al half november, dus is het de vraag of het nog aan te vragen is voor 2016, maar het is zeker het proberen waard. Er is ook een aftrekpost waar je alleen maar noodzakelijke aankopen voor hoeft te doen. Denk hierbij aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je tussen de 2.301 euro en 56.024 euro investeert aan bedrijfsmiddelen, heb je recht op een aftrek van 28 procent van het investeringsbedrag.

Tip 2: Werk voor 1 januari nog aan je pensioen

Sta ook eens stil bij jouw pensioen. Hoeveel geld heb je al gereserveerd voor je oudedag? Je kunt de winst drukken en bouwen aan de toekomst door de laatste twee maanden van het jaar nog een bedrag te storten in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening. Jouw adviseur kan jou hierin goed adviseren. Op latere leeftijd is het namelijk niet altijd mogelijk om nog versneld aan een reparatie van je pensioeninkomen te werken.

Tip 3: Bespreek je rekening-courant met de bank

Hoe hoog is de rente op jouw rekening courant bij je huisbank? Zorg dat je niet teveel betaalt. De bank zal jou er niet op attenderen, maar mogelijk heb je recht op een lagere rente. Bel in ieder geval even met jouw contactpersoon om te vragen wat er mogelijk is. Een lagere rente geeft jouw bedrijf namelijk een terugkerend voordeel.

Tip 4: Stel desinvesteringen uit tot volgend jaar

Bij het verkopen van bedrijfsmiddelen kun je te maken krijgen met desinvesteringen. Dat betekent dat je over verkochte bedrijfsmiddelen die de afgelopen vijf jaren zijn afgetrokken van de belasting een bijtelling krijgt. Je hebt bijvoorbeeld in 2012 inventaris gekocht. Als je dit weer verkoopt voor het einde van het jaar, krijg je een bijtelling over de verkochte spullen. Verkoop je het in januari 2017, dan volgt er geen bijtelling. Daar moet je zeker rekening mee houden.

Tip 5: Past jouw ondernemingsvorm nog bij jou?

Kies je voor een BV of een eenmanszaak? Of misschien heb je jouw rechtsvorm wel aangepast en is het achteraf geen goede keuze geweest. Bespreek met de accountant welke rechtsvorm het beste bij jou past uitgaande van de huidige situatie. Je krijgt het dit jaar niet meer omgezet, maar je kunt nu wel een richting bepalen.


Van der Spek Financiële Diensten
Postbus 54
2750 AB Moerkapelle
spekadvies.nl
079 - 593 12 41