Ondernemers en kleine pensioenpotjes

Veel ondernemers hebben geen volwaardig pensioen. In het verleden zijn er mogelijk koopsommen gestort in lijfrenteverzekeringen. Misschien is er ook nog een verdwaald pensioen wat je ooit een keer bij een werkgever hebt opgebouwd. Verwacht er geen gouden bergen van, maar neem het wel mee in de begroting voor jouw pensioeninkomen. Maak jij je zorgen over je inkomen na je pensioendatum? Wacht vooral niet tot je aan de vooravond van je pensioen staat. In een paar jaren kun je geen pensioengaten meer dichtgooien.

Wat kun je met een slapend tegoed in een oude pensioenregeling?
Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien wat jouw opgebouwde pensioenrechten zijn. Na het inloggen met je DigiD worden jouw pensioenrechten in de website geladen. Je krijgt een overzicht op je beeldscherm van de meest actuele situatie. Ook kun je indicatief zien waar je recht op hebt vanaf je pensioendatum. De slapende tegoeden zijn bijvoorbeeld opgebouwde bedragen bij vorige werkgevers. Sommige pensioenpotjes stellen weinig voor. Ze geven een jaarlijkse uitkering van een paar honderd euro. Vaak worden deze pensioenen door de pensioenuitvoerder afgekocht per de pensioendatum. De behandelingskosten kunnen namelijk naar verhouding te hoog zijn. Zelf kun je ook de pensioenuitvoerder verzoeken om het tegoed af te kopen, maar daar gelden strikte regels voor. Meestal moet je het initiatief om af te kopen overlaten aan de pensioenuitvoerder.

 

 

 

Het kabinet wil het afkopen van kleine pensioenen vanaf 2018 niet meer toestaan. Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt worden kleine pensioenpotjes namelijk steeds gebruikelijker. Of het echt gaat gebeuren, is nog afwachten.

Meerdere verzekeringen of rekeningen met een lijfrentekapitaal
Bouw je jaarlijks onvoldoende pensioen op? Dit kun je repareren met lijfrentekapitaal. Je kunt jaarlijks of maandelijks een bedrag storten in een lijfrenteverzekering. De inleg is aftrekbaar van het inkomen. Het opgebouwde kapitaal kun je op je pensioendatum een lijfrente-uitkering voor aankopen. De periodieke uitkeringen worden vervolgens weer belast. Lood om oud ijzer lijkt het, maar de praktijk is anders. De truc is dat de uitkeringen weer belast worden tegen een lager belastingtarief. Hier kun je dus fiscaal voordeel mee halen. Veel ondernemers hebben in het verleden koopsompolissen afgesloten. Dit zijn eenmalige stortingen in een lijfrenteverzekering. De verzekeringen lopen door tot een vastgelegde einddatum. Heb je meerdere van deze polissen? Samenvoegen en er uiteindelijk een uitkering voor aankopen kan zorgen voor een hogere uitkering.

Lijfrentekapitaal afkopen

Heb je een lijfrentekapitaal waar je verder niets mee kunt omdat het om een (naar verhouding) laag bedrag gaat? Afkopen is vaak niet aantrekkelijk omdat er een soort boeterente verschuldigd is. Dit wordt revisierente genoemd. Er geldt een uitzondering als het kapitaal minder bedraagt dan 4.303 euro. Als dit bedrag op de rekening staat of in de verzekering zit, kun je de bank of de verzekeraar verzoeken om het bedrag in één keer af te kopen. Houd er wel rekening mee dat je er wel over af moet rekenen. Het bedrag wordt bij het inkomen opgeteld. Heb je een hoger bedrag en ben je arbeidsongeschikt geraakt? Ook dan kun je jouw lijfrentekapitaal aanspreken. Het lijfrentekapitaal mag niet hoger zijn dan 40.000 euro

Zie verder: Nieuwsbrief Van der Spek Advies
http;//meer-lezen.nl/userdashboard/newsletterPreview.html?newsletterd=13790?