RAAK tijdens bedrijfsbezoek aan Antwan Tuin Totaal

Het was 'RAAK' tijdens het bedrijfsbezoek van de VRO aan Antwan Tuin Totaal in Rhoon. Gedragstherapeute Marieke de Bruin van psychologisch begeleidingscentrum Deviaa hield de ruim 50 aanwezigen tenminste voor dat ze zich aan RAAK moesten houden als ze een overval of gewelddadige diefstal zouden meemaken. 
"Rust, Accepteren, Afgeven en Kijken! Bezuinig niet op het de inbreker de weg zo moeilijk mogelijk te maken, want ze weten de zwakte van uw situatie precies bloot te leggen", zo hield ze de aanwezigen voor. „Wees alert, beperk de buit, maak de weg naar het geld of de buit zo moeilijk mogelijk, want inbrekers hebben een hekel aan de tijd. Er staat er gewoon één te tellen vanaf 120 en als ze bij 0 zijn, maken ze dat ze wegkomen. Het is zaak het risico zo klein mogelijk en de pakkans zo groot mogelijk te maken.”
Ze betoogde dat het inbreken bij banken en financiële instellingen een beetje ‘out’ is vanwege de ingezette beveiliging en dat nu ondernemers ‘aan de beurt’ zijn. Marieke: „Denk niet: denk overkomt mij niet!”
Ze had ook goede raad voor diegenen die onverhoeds een trauma overkomen. „Geef het trauma niet de kans om zich in te nestelen omdat u er niets mee hebt gedaan. Soms komen de emoties pas op langere termijn naar buiten. Herbelevingen, vermijdingsgedrag, vermindering van interesse, hartkloppingen, een beperkt gevoel en gevoel van onthechting kunnen het gevolg zijn. Tijdens de gebeurtenis en vlak erna sta je bol van de adrenaline en dat is maar goed ook. Dat heeft ook een goede functie. Maar later kan dat stofje zich tegen je keren!’ aldus de gedragstherapeut.
Anton Visser van Antwan Tuin Totaal presenteerde zijn hoveniesbedrijf dat zich ook tijdens de financiële crisis overeind heeft kunnen houden. „Maar we deden er bijvoorbeeld ook straatwerk bij en als er iets op loodgietersterrein viel te doen, pakten we dat ook mee. Nu merk je dat het weer beter gaat in de economie. We hebben onze activiteiten weten uit te breiden. Ons bedrijf is op een bijzondere manier betrokken geraakt bij een kwekerij in Spanje: ik ging erheen om een boom te kopen en kocht een deel van het bedrijf dat ik tegenkwam. Dat biedt nu unieke mogelijkheden.”
Antwan Tuin Totaal is aanspreek –en verkooppunt voor de regio Delft van de Kunstgrasgigant.
De catering tijdens de VRO-bijeenkomst werd opnieuw door Baaij Catering uit Lisse verzorgd.