Tweede ledenexcursie 2014 in Zuid-Hollands polderlandschap: „Je krijgt er wat mee!”

„Een prachtige ontspannen dag, waarin je als ondernemer zeker ook iets meegekregen hebt. Wat geweldig dat we een vereniging hebben van gewone, heel gewone ondernemers. Het persoonlijke verhaal van Koos Hoogendoorn die burn-out raakte, trof me. Er zat veel herkenbaars in. Het weer zat natuurlijk ook mee.”

Een van de aanwezige leden van de ledenexcursie bij Boom Tweewielers in Berkenwoude, Dierenhandel Hoogendoorn en Burgland Vastgoed in Stolwijk verwoordde zijn gevoel op deze manier. Ook wel zo ongeveer het algemene gevoel, dat kon worden opgemaakt uit de reacties tijdens het overheerlijke buffet na afloop.
 
Veel nieuwe gezichten tijdens de bedrijfsbezoeken. Veel leden die verrast werden door de fietstocht van slechts een paar kilometer tussen Boom en Burgland. Midden door het polderlandschap en dan ook nog eens op bezoek bij de grootste dierentuin van de Krimpenerwaard, waar naast de veel voorkomende huisdieren ook ezels, witte kangoeroes, hangbuikzwijnen, allerlei soorten eenden en zwanen worden verkocht. ’s Zomers aan de particulier en ’s winters ook aan belangstellenden in het buitenland.

Bas, werknemer van Arie Boom van Boom Tweewielers, legde aan de hand van de testresultaten van een van de aanwezige VRO-leden uit, dat een fiets kopen een wel heel persoonlijke zaak is. Alle gegevens over lengte, breedte, gewicht en andere zaken worden meegenomen om tot een weloverwogen advies te komen. Duidelijk werd ook dat Booms service niet reikt tot de voordeur bij aankoop, maar dat de fiets meerdere malen terugkomt voor de servicebeurt. Een kwaliteitsbedrijf! Leuk ook het presentje (mét woordspeling) dat ieder meekreeg: om de band tussen de ondernemers te versterken!

Koos Hoogendoorn stelde zich tijdens het live-interview met interviewer Wim de Jongste heel kwetsbaar op door iets over zijn persoonlijke burn-out te vertellen. Gedrevenheid, verantwoordelijkheidsgevoel, geen ‘nee’ kunnen zeggen, altijd overal voor gaan, geen negen-tot-vijf-mentaliteit zijn schitterende eigenschappen, maar kennen hun keerzijde. Koos kende een harde les. ‘Moeten’ werd een lelijk woord voor hem. ‘Afhankelijkheid’ een des te dieper begrip. Ook een ondernemer, hoewel deze daar om verschillende redenen niet snel toe bereid is, mag zijn kwetsbare kant tonen. Hij of zij is ook een mens!

Jan Verburg van Burgland Vastgoed, bepaald niet minder gedreven, gaf de bijna 60 aanwezigen een doorkijkje in zijn bijna 200 werknemers tellende bedrijf. Hij zoomde in op wat hij met zijn bedrijven en werknemers op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft gedaan. „Het is toch te gek voor woorden dat in Afrika miljoenen mensen niet weten hoe zij iets in hun buik kunnen krijgen, terwijl aan het andere einde van de wereld miljoenen mensen bezig zijn met de kwaal van overgewicht. Bovendien: er zitten daar miljoenen mensen met allemaal een ziel voor de eeuwigheid”, zo plaatste hij maatschappelijk ondernemen in eeuwigheidsperspectief.