Boekbinderij Kok: „Speciale band met speciale banden”

Al meer dan 25 jaar komen bezitters van waardevolle boeken waaronder kerkbesturen) naar boekbinderij Kok in Maartensdijk. De boekbinder windt er dan ook geen doekjes om: „Er wordt vakmanschap geboden en dat merkt de klant, die vaak erg gehecht is aan zijn boekwerkje.”

De boekbinder R. Kok zelf: „Ons bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een familiebedrijf, van boekrestauratie en bijbelrestauratie. Tja… hoe ontstaat zoiets? Eigenlijk begon het met een hobby. Ik was werkzaam bij de PTT maar sinds zomer 1984 ben ik echt gestart. Ik volgde destijds diverse cursussen over het boekbinden en restaureren, verdiepte me er steeds meer in, waardoor je steeds meer gaat zien en steeds meer ook zelf wil. Dit alles is nu uitgelopen tot een begrip.”
De boekbinder: „Het is zulk mooi werk. Je bent bezig met materiaal waar mensen emotioneel bij betrokken zijn. En het is raar misschien, maar zelf raak je er ook bij en in betrokken. We krijgen de vraag om een oude Statenbijbel en familiebijbel in te binden of denk aan een speciaal Staphorsterbijbelbeslag die men vroeger met een ketting aan de kleding hing, te maken. Maar ook komen mensen met poëziealbum opnieuw in te binden of het inbinden van tijdschriften en kerkbodes. Ook hebben we weleens een album mogen inbinden met hele oude ansichtkaarten van hoge waarde.
Dat vormt direct aan een schat aan informatie voor het nageslacht. Tegelijkertijd ruimt het op en krijg je er een pronkstukje voor terug.”
De vakman: „Restauratie is onze specialiteit. Bijbels en boeken komen vaak zwaar beschadigd binnen. In overleg worden dan de mogelijkheden besproken. Van eenvoudig bandreparatie tot duurzaam zilver of koperbeslag. Ook het koperwerk van oude Statenbijbels kan bijgemaakt of nieuw geleverd worden. We besteden aandacht aan detail en met de beste materialen bezorgen we ambachtelijk maatwerk. Het oudste boekje wat ik ooit in handen gehad heb, was van rond 1500.”
Voor Kok zijn alle VRO-leden potentiele klanten. „We hebben nagenoeg allemaal een trouwbijbel en daarom kunnen we dus voor iedereen wel wat betekenen. Dat de VRO er is, is positief. Op sommige plaatsen staan ondernemers behoorlijk alleen aan het front. De gedachte alleen al dat je er dan toch niet alleen voor staat is positief. Laten we ook samen sterk staan en elkaar steunen in het zaken doen! En natuurlijk zoekt iedere zakenman naar een goede balans in zijn klantenbestand. De een zal het meer moeten hebben van de refo-achterban dan de ander,” aldus de Maartendijkse boekbinder.
Voor Kok is in ieder geval iedereen van harte welkom om zijn oude ambacht te komen aanschouwen!

(Zie ook: www.boekbinderijkok.nl)

Contactgegevens
Handboekbinderij/ Restauratie R. Kok
Dorpsweg 46
3738 CG Maartensdijk
Tel.: 0346-212672
Web: www.boekbinderijkok.nl