Rikkoert: juweel in crisistijd

De crisistijd brengt nogal wat ondernemingen in of op de rand van de afgrond. Ze hebben geblonken, maar verzinken. Toch zijn er ook juwelen van ondernemingen die de tegenwind uitzonderlijk het hoofd bieden. Koninklijke Rikkoert Juweliers uit Schoonhoven blinkt alsof er geen crisis is. Hoe krijgen de managers Ab en Perry Rikkoert dat toch voor elkaar?
 
„Je kunt afwachten, maar je kunt ook vol gas vooruit”, reageert Perry Rikkoert direct als hem deze vraag wordt voorgelegd. „Wij waren al van plan om te investeren en hebben in 2008 natuurlijk wel even achter de oren gekrabd. Toch hebben we onze vestiging in Lekkerkerk, maar ook hier in Schoonhoven uitgebreid en vernieuwd. Echter, we waren ons wel degelijk bewust dat we onderscheidend moesten zijn. Als ik ons bedrijf in een paar woorden moet typeren, dan zeg ik: enorm gevarieerd, maar gespecialiseerd in topproducten. Iedereen kan bij ons terecht, omdat we zo breed zijn.”
 
Gesegmenteerd
Rikkoert juweliers is opgericht in 1876 door edelsmid Jacobus Rikkoert en uitgegroeid tot een uniek juweliersbedrijf met zes speciaalzaken. Deze zijn gevestigd in zes Oudhollandse grachtenpanden en een voormalige synagoge aan de Haven  in Schoonhoven en aan de Burgemeester Roosstraat 22 in Lekkerkerk. Ruim 75 meter etalageruimte biedt plaats aan de grootste juwelierscollectie van Nederland. De toekenning van het predicaat ‘hofleverancier’ onderstreept de unieke plaats die het bedrijf inneemt binnen de juweliersbranche.
Ab Rikkoert vertelt: „Wij hebben ons bedrijf hier in Schoonhoven, waar op een zaterdag toch wel zo’n twintig mensen werken, gesegmenteerd. We hebben een Zilverhuys met voornamelijk antieke sieraden en de grootste collectie van Nederland, het Juweliershuys met aan de ene kant allerlei mode- en trendgevoelige, maar ook de klassieke sieraden, de goudsmederij en de specialisatie trouwringen. We hebben het Klokkenhuys met meer dan 1000 hangende en staande klokken en barometers, zowel modern strak als klassiek en we hebben het Edelambachtshuys in een voormalige synagoge. Daar hebben we onze eigen zilversmederij en de grotere werken staan en hangen.”
 
Bedrijfsmuseum
Rikkoert Juweliersbedrijven beschikt als één van de weinige bedrijven in zijn soort over zowel een eigen goud- en zilversmidsatelier als een uurwerkmakersatelier. De goud - en zilversmeden zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van speciale opdrachten en reparaties en restauraties aan sieraden, zilveren voorwerpen en andere metalen voorwerpen. Als enige bedrijf in Nederland vervaardigt men nog avondmaalstellen.
Daarnaast heeft Rikkoert een eigen bedrijfsmuseum, waar voor de prijs van één euro rondleidingen worden gegeven. Buitenlandse toeristen combineren een bezoek aan Keukenhof of Kinderdijk nogal eens met een bezoek aan de Zilverstad. Ab: „Mijn opa is begonnen met het verzamelen van allerlei zilveren spullen die hij tegenkwam en in Schoonhoven gemaakt waren. Dat heeft uiteindelijk een unieke collectie opgeleverd. Zeeuwse, Katwijkse en Volendamse sieraden werden vroeger in Schoonhoven gemaakt. Ook hebben we nog een avondmaalsbeker uit 1621 in de vitrine staan. Maar tegelijkertijd heeft ons bedrijf ook een webshop. Zelfs zijn we als een van de weinigen in Nederland met de Duitse leverancier van unieke designringen overeengekomen, dat klanten via onze site hun droomring digitaal kunnen samenstellen en de prijs kunnen laten berekenen. Wij hebben hier de halffabricaten, zodat ze kunnen bekijken hoe hun gewenste ring er ongeveer uit zal zien. Het toont onze veelzijdigheid wel aan.”
 
Tevreden
Het juweliersbedrijf merkt natuurlijk, net zoals ieder bedrijf, wel wat van de huidige crisis. Ab: „Toch kunnen we heel erg tevreden zijn met de omzetontwikkeling in de huidige situatie. Wij willen die situatie vooral tegemoet treden door creatief te zijn binnen onze eigen corebusiness. We gaan geen kleding van Tommy Hillfiger of Diesel verkopen, omdat we ook sieraden van dat merk hebben. Dat is onze professionaliteit niet. Natuurlijk doen we wel een bruidsmodeshow met een kledingzaak als Speksnijder. Dat betekent ook voor de klant een toegevoegde waarde. Die toegevoegde waarde binnen ons bedrijf zoeken we vooral in service, maatwerk en flexibiliteit”, aldus Ab.
„Meer dan ooit moet je luisteren naar de klant”, vult zijn broer aan. „Vanuit dat oogpunt durfden we het ook aan om onze exclusieve afdelingen te versterken. Iets van onze creativiteit blijkt wat mij betreft ook uit het feit dat we met onze leverancier konden overeenkomen dat deze voor ons een meer dan 200 trouwringen grote eigen Rikkoerts collectie wilde samenstellen. Dat kregen we in crisistijd toch maar wel voor elkaar! Deze overeenkomst over een eigen collectie geeft iets unieks, maar tegelijkertijd ook de mogelijkheid om direct, dus goedkoper af te nemen. Daardoor geldt bij onze eigen collectie trouwringen: de goedkoopste ring is gratis. De klant moet het idee krijgen: ik ben hier bij een bijzondere zaak, de mensen begrijpen mij en ze willen me goed adviseren en van dienst zijn”, meent Perry.
Contactgegevens
Rikkoert Juweliersbedrijven
Haven 5
2871 CK Schoonhoven
Tel.: 0182-38 2651
Web: www.rikkoert.nl