Stolk Orgels al kwart eeuw toonaangevend

Stolk Orgels bestond niet lang geleden 25 jaar. En hoewel er in gezinnen steeds minder muziek lijkt te worden gemaakt, zit er nog steeds muziek in de zaak. Inmiddels heeft Stolk vier filialen in Nederland.

De aanvankelijk hobby van Stolk Sr. viel beslist niet uit de toon en dat er muziek in zat, was zeker. Zoon Dennis vertelt daarover: „Ooit begon mijn vader met het kopen van een orgel uit de krant. Deze maakte hij schoon, repareerde hem en verkocht hem. Dit bleef niet bij dat ene orgel: al vrij snel was de schuur achter het huis te klein en moest er naar een groter pand gezocht worden. Sinds 1988 zijn we dan ook echt officieel een winkel begonnen.”
Dennis: „Opgegroeid met en tussen de orgels ben ik sinds 2011 zelf als verkoper werkzaam in de zaak, die inmiddels filialen telt in Nieuwerkerk, Krabbendijke, Papendrecht, Nederhemert. We verkopen alle orgels waar een stekker aan zit. We hebben eigen monteurs en intoneurs in huis, met de nodige apparatuur. Ons hoofdmerk is Johannus, maar we verkopen daarnaast ook Ahlborn, Content, Domus, Eminent en hebben veel occasions staan. We verkopen vooral orgels aan particulieren, maar ook aan kerken, verzorgingstehuizen en scholen.”
Voor het 25 jarig jubileum liet Stolk in samenwerking met Johannus Orgelbouw een eigen jubileummodel ontwerpen, de Festivamente 25. Dennis: „Zelf geïntoneerd met door ons zelf zorgvuldig uitgekozen stemmen en verkrijgbaar in meerdere trendy kleuren. We verkopen dit orgel nog steeds en doet het erg goed.”
Stolk onderscheidt zich duidelijk, zo vindt Dennis. „Wij leveren orgels af bij de klant die ook echt bij de klant past. Door opgedane kennis en ervaring weten we welk orgel bij welke klant past, maar stellen de klant tijdens de verkoop ook gerichte vragen. We doen alles zelf en hebben op ons vakgebied veel kennis en expertise opgebouwd. Het brengen en onderhouden van de orgels bij de mensen thuis, zorgt voor veel klantenbinding en is misschien wel bijna het leukste werk”, zo zegt hij daarover.
De visvijver is voor de orgelverkoop ontegenzeggelijk kleiner geworden. De orgelverkoper: „Vroeger stond in elk huis een orgel. Dat is nu anders. Belangrijk dus hoe en wat je doet. Gericht advies is belangrijk. Wij verhuren tegenwoordig zeer regelmatig orgels voor bruiloften, begrafenissen, zangavonden en concerten op locatie. Omdat iedere ruimte anders is, hebben wij verschillende modellen klaar staan: orgels met twee of drie klavieren met in- of externe versterking. Onze eigen specialisten komen het orgel plaatsen, installeren, afstellen en weer ophalen na afloop. Verhuur voor een lange periode is uiteraard ook mogelijk, bijvoorbeeld tijdens restauratie van een pijporgel.”

Contactgegevens
Stolk Orgels
Groeneweg 40
3059 LC Rotterdam
Tel.: 0180-31 9892
Web: www.stolkorgels.nl
Twitter
Stolk Orgels