Jan Bax: „Niet alleen de bereiding is ambachtelijk, ook de originele en nostalgische verpakking is handwerk.”

Veen, een klein dorpje in het land van Heusden en Altena. Tegelijkertijd de vestigingsplaats van Jan Bax Ambachtelijke Producten. Bax levert een breed assortiment ambachtelijke producten aan boerderijwinkels, groente- en fruitzaken, speciaalzaken, kaaswinkels en delicatessenzaken. Veen, daar moet je heen!

Vanouds kende Veen de ambachtelijke bedrijvigheid. Fruitdrogers, een siroopfabriek en koffiestroopbranders waren omstreeks 1850 van groot belang. Aldus ontwikkelde zich ook de handel, met name in fruit en aardappelen. Halverwege jaren ’80 vestigde Jan Bax zich in het plaatsje Veen en zette de ambachtelijke bedrijvigheid voort. Het begon met de productie van zuivelproducten, zoals yoghurt en karnemelk. De zogenaamde Superheffing zorgde er echter voor dat boeren steeds meer zelf zuivelproducten gingen produceren. Eind jaren ’80 bracht Jan Bax een nieuw product op de markt: Brabants Genot. Al snel groeide de klantenkring en stond het product in vele boerderijwinkels door heel Nederland.

Jan Bax: „Vandaag aan de dag leveren wij een heel breed assortiment ambachtelijke producten. Nog steeds worden in Veen vele producten op kleinschalige wijze met de hand bereid volgens traditionele recepturen. Als basis voor onze kwaliteitsproducten gebruiken we alleen de allerbeste grondstoffen! We selecteren deze nauwkeurig en verwerken ze vervolgens op traditionele wijze. Het resultaat is een uniek, ambachtelijk product.”
Bax stelt hoge eisen aan de kwaliteit van zijn producten. „Hiervoor hanteren we de kwaliteitsbewaking en -beheersing van een professioneel HACCP-systeem. We gebruiken enkel zuivere grondstoffen van de allerhoogste kwaliteit, die nauwkeurig worden geselecteerd. Niet alleen de bereiding van onze producten gebeurt op ambachtelijke wijze, maar ook de verpakking is handwerk! De verpakking vertelt dat onze producten uniek zijn en van hoge kwaliteit. Originaliteit en nostalgie zijn hiervoor de ingrediënten! Service voor de klant staat bij ons in een hoog vaandel! Bestellingen leveren we met ons eigen vervoer door heel Nederland, waardoor we persoonlijk contact met onze klanten houden. Spoedbestellingen en palletorders verzenden wij met onze huistransporteur.”

Over de specialisatie van het ambachtelijke handwerk stelt Jan het volgende: „Als ambachtelijke producent ben je op kleinschalige wijze in productie. Dat betekent dat je heel snel kunt schakelen: door het mijden van machines en afvullijnen hoeven wij geen grote instellingen te doen en is het reinigen vele malen efficiënter. Kortom: wij leveren topkwaliteit met een hele flexibele werkwijze.”
Naast die topkwaliteit, heeft Bax ook een topproduct. „De eierlikeur! Vroeger onder de naam Brabants Genot, inmiddels ook onder private label. Het is een zeer zachte, romige drank van eieren met alcohol. Een bijzonder aangenaam product wat je zo kunt oplepelen of ter garnering van desserts”, aldus Bax.
Toekomstplannen? De Vooralsnog bereiden we ons voor op de bedrijfsvoortzetting door één van de zoons. Als bedrijf blijven we nieuwe producten op de markt zetten: originaliteit en kwaliteit worden hierin gewaardeerd, dat kunnen we duidelijk zien in de afzet.

Contactgegevens
Zuivel-Ambachtelijke Producten Jan Bax
Bagijnhof 74
4264 AZ Veen
Web: www.janbaxveen.nl
Twitter
Zuivel-Ambachtelijke Producten Jan Bax
Nieuw: Bedrijfsfilm Jan Bax Veen! Ontdek hier de bijzondere bereiding van onze producten. http://t.co/ceDO3k6Wzw
293 weken geleden
Nog even verkrijgbaar voor de jam-liefhebbers: speciale Somersche Confiture, geweldig op toast met boter! http://t.co/7ChGvGbvSq
298 weken geleden