• Verenigde
  • Reformatorische
  • Ondernemingen

Leden

Contactgegevens

De Elstar catering
Harselaarseweg 59
3771 MA Barneveld
T 06-53254898
E richard@elstarcatering.nl
W www.elstarcatering.nl

De Elstar catering

Reformatorisch ondernemersland is té verdeeld!’

Hoewel de VRO een van de grootste ondernemersverenigingen is in refo-land, zetten we de komende tijd toch weer in om het aantal leden uit te breiden. Op de laatstgehouden ledenbijeenkomst meldde zich Richard van der Zande van het cateringbedrijf De Elstar Catering in Barneveld. Hij houdt ons een spiegel voor.

Richard (59) begon op zijn tweeëntwintigste een eigen groentezaak. „Je vergeet de omstandigheden, maar die zijn absoluut niet te vergelijken met die van nu. De Albert Heijn verkocht vijf of zes verschillende groenten en nog geen rauwkosten. De gemiddelde super verkocht een bamipakket en wat geschrapte worteltjes en bietjes. Ik ben toen begonnen met 16 soorten gesneden rauwkost en bood de klant aan alle toen aanwezige seizoensgroenten, te snijden. Ik kreeg de kans om uit te breiden van 40 tot uiteindelijk 500 vierkante meter. Het was de tijd dat je langzaam maar zeker kon groeien en je niet direct een grote speler hoefde te zijn,” aldus Van der Zande.

Groei
De verkoop van salades kwam voort uit een jubileum van zijn ouders. „Daar had ik salades gemaakt, waarvan ik er daarna wat van op de toonbank zette. Tot mijn stomme verbazing vonden de mensen het nog lekker ook! Ik verkocht uiteindelijk per week 350 kilo salades op basis van aardappelen. Tot iemand vroeg ‘Heb je er ook iets warms bij?’ en zo kwam het balletje gehakt en de rest van het warme vlees. In die tijd had ik in de omtrek slechts één collega die hetzelfde deed. Een koud-warm buffet thuis bezorgen was hier in de omgeving héél vreemd: de mensen wekten nog en hadden een diepvrieskist vol met hetgeen ze in hun tuintje teelden. Maar op een gegeven moment vroegen de klanten of ik er ook een drankje bij kon leveren en dat deed ik via het goede contact met een slijter in de buurt. Daarna kocht ik wat stoelen en tafels en was de catering geboren. Net voor de coronatijd had ik 125 mensen in dienst, maar dat is goed voorbij. Het personeelsbestand is op een dieptepunt van 19 geweest en ik ben nu weer terug naar 33, maar ik weet niet of ik ooit nog wel terug wil naar die tijd: ik werk nog steeds 95 uur in de week. Je kunt geen goed personeel krijgen: veel studenten zijn aangenomen bij de GGD, staan daar op de loonlijst en krijgen een uitkering voor als er geen werk is. Dan komen ze echt niet voor een paar centen meer bij jou werken, hoor”, zo meent de cateraar.

Verdeeld
Dat hij laatst bij de VRO-bijeenkomst was, heeft een achtergrond. Richard: „De Bewuste Meerwaarde hield ermee op en ik werd uitgenodigd. Ik twijfel. Ik vind persoonlijk dat reformatorisch ondernemersland zó hopeloos verdeeld is, dat we geen vuist kunnen maken. Bovendien lopen we nog met een boog om hete ijzers heen: wat doe ik als zich maandagmorgen een personeelslid meldt met de mededeling dat hij een andere geaardheid heeft? Wat als iemand tattoos geeft gezet en hij wil bij mij in de bediening? Wat als een jongen met oorbellen bij mij in de catering wil? Wie brengt ons als refo-ondernemers nu écht bij elkaar? Volgens mij moeten we alle rechts georiënteerde clubs en verenigingen samenbrengen in een overkoepelende vereniging, die zowel de kleine als middelgrote en grote bedrijven kan ondersteunen, met een lidmaatschap gebaseerd op de grote van het bedrijf, onder het motto ‘draagt elkaars lasten’. We zullen elkaar vanuit het gemeenschappelijke gedachtengoed meer nodig hebben.”

 

Voor meer info: www.elstarcatering.nl

 

 

Actueel

Lid Worden

Schrijf u snel in! Overweegt u lid te worden? Wij heten u alvast hartelijk welkom. Een lidmaatschap is een kleine investering. Daarvoor: behartigen we uw belangen brengen u via de VRO in contact met collegabedrijven waarmee u knowhow kunt delen of ook ontvangen brengen we u in contact met col [..]

Klik hier