• Verenigde
  • Reformatorische
  • Ondernemingen

Leden

Contactgegevens

Gezinsenergie
Overtoompassage 2
3353 HE Papendrecht
T 085-7325735
E g.kamerman@gezinsenergie.nl
W www.gezinsenergie.nl

Gezinsenergie

‘We zijn overgeleverd aan de grillen van Poetin’

 Als één sector last heeft van de prijsstijgingen is het wel die van de energie. Gijsbert Kamerman van Gezinsenergie: „Ik denk dat het beroep op zuinig aan doen in onze achterban wel gehoor vindt, maar wij zien een toename van het aantal aanvragen om een betalingsregeling. Er is geen peil op te trekken: de prijzen gieren de pan uit.”

Gezinsenergie is constant bezig om samen met hun leverancier VanHelder de inkopen voor de klanten qua prijs zo laag mogelijk te houden. Kamerman: „Maar de markt is enorm grillig. We hebben inmiddels vier pieken achter de rug. Het begon oktober vorig jaar in aanloop naar de oorlog. Op onverklaarbare wijze zagen we een enorme piek op de ‘spotmarkt’ (korte termijnmarkt) Toen rond de kerst, toen we dachten dat we met de winter wel eens tekorten zouden kunnen hebben, daarna in maart toen de oorlog uitbrak en nu heel recent, nu Poetin langzaam maar zeker de gaskraan naar Europa dichtdraait en er onzekerheid bestaat over de vraag of we gasvoorraad wel toereikend zal zijn om de winter door te komen. En dat ook nog eens ondanks dat Europa daar afspraken over heeft gemaakt. Je moet soms toeslaan als de prijs even zakt en dan nog kan het zijn dat je twee dagen later spijt hebt. Soms moet je geluk hebben.”

 

Diaconie

Op dit moment worden er nergens vaste contracten afgesloten. Dit komt door de enorme risico’s die energiebedrijven lopen als ze nu op de termijnmarkt inkopen. Ook moeten er forse risicopremies betaald worden om de posities af te kunnen dekken. Een gemiddeld jong stelletje, dat een gewone eengezinswoning koopt (ook al enorm in prijs gestegen), betaalde een jaar geleden nog 150 euro per maand voor gas en stroom, nu is dat zeker 350 tot 400 euro. De prijsstijgingen hebben een enorme impact op het gewone gezinsleven, omdat ze ook nog eens doorwerken in allerlei producten. En dat allemaal ondanks de tegemoetkomingen van de overheid. Ik hoor van mensen die het echt zwaar hebben. Ik denk dat er geen drempels mogen zijn om dan de diaconie van je kerkelijke gemeente op de hoogte te stellen van de situatie. Ik begrijp de schaamte, maar het is wel de christelijke weg om elkaar daarin te helpen,” aldus de Gezinsenergie-directeur.

 

Afschalen

Aan een verwachting uitspreken waagt Kamerman zich niet. „We zijn overgeleverd aan de grillen van Poetin. De overheid heeft een afschalingsplan, waarbij particulieren en kwetsbare bedrijven worden ontzien, maar bedrijven in het uiterste geval moeten rekenen op verplichte vermindering van gasgebruik. De oproep aan iedereen om 15% minder te verbruiken is mooi en dat moeten we allemaal proberen, maar dat het lastig wordt bij een strenge winter, staat wel vast,” zo meent hij. Volgens Kamerman zal bij een strenge winter, of wellicht al eerder, er niet aan te ontkomen zijn dat de gaskraan in Groningen weer voluit open gezet wordt.

 

Voor meer info: www.gezinsenergie.nl

 

 

Actueel

Lid Worden

Schrijf u snel in! Overweegt u lid te worden? Wij heten u alvast hartelijk welkom. Een lidmaatschap is een kleine investering. Daarvoor: behartigen we uw belangen brengen u via de VRO in contact met collegabedrijven waarmee u knowhow kunt delen of ook ontvangen brengen we u in contact met col [..]

Klik hier