• Verenigde
  • Reformatorische
  • Ondernemingen

Leden

Contactgegevens

Hans van der Waal Komkommerkwekerij
Noordelijke Dwarsweg 61 A
2761 GD Zevenhuizen
T 06-2450 4481
E hvdwaal@kliksafe.nl
W www.hvdwaal.nl

Hans van der Waal Komkommerkwekerij

Duurzame komkommers is de norm

 Komkommerkwekerij Van der Waal uit Zevenhuizen levert in de zomerperiode dagelijks zo’n 100.000 komkommers af die hun weg vinden naar supers als Jumbo, Plus markt en Dirk van den Broek. De VRO mocht het bedrijf onlangs verwelkomen als nieuw lid.

Eigenaar Hans van der Waal runt het bedrijf van zo’n 8,3 hectare aan kassen samen met zijn zoon Jos. In de zomer lopen er soms 80 man in de kas, ’s winters zijn dat er nog zo’n twintig. „We werken meest met uitzendkrachten. Dat zijn veelal buitenlandse mensen, zoals Bulgaren en Turken. Mensen die bereid zijn en het aankunnen om in een warme kas te werken en waar we uiterst tevreden mee zijn. We planten in januari en vier weken erna begint de productie en die duurt tot half november.  Daarna is er een vaste kern van mensen nodig voor het opruimwerk, onderhoud en beest-, bacterie- en virusvrij maken van de kassen. Als de teelt weer opstart hebben we onze dievers, oogsters, sorteerders en verpakkers weer steeds vaker nodig tot in de herfst wanneer de productie (met het licht mee) weer wat terugloopt,” vertelt de kweker.

 

Duurzaam

Bijlichten in het voorjaar of in de herfst doet Van der Waal niet. „We verwarmen wel  bij. Gelukkig kunnen we nog steeds profiteren van een goed afgesloten contract met de gasleverancier. Alhoewel: de gasprijzen dalen nu gelukkig gestaag. We maken gebruik van warmtekrachtstations, die gas verbruiken en via een dynamo stroom opleveren. De opgewekte stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De uitlaatgassen van deze motoren worden gefilterd, de rookgassen die dan nog overblijven, worden als CO2 de kas weer in geblazen. De planten nemen namelijk CO2 op om te kunnen groeien. We zijn ook daarin duurzaam bezig, hetgeen ook wel een eis is van degenen aan wie wij leveren. De eisen die men stelt, zijn behoorlijk. Zo wordt er bijvoorbeeld erg gekeken naar kunstmestverbruik. Insectenplagen worden biologisch bestreden, want het gebruik van insecticiden ligt aan banden. We moeten handelen volgens een bepaald keurmerk. Bovendien wordt dat ook nauwlettend in de gaten gehouden,” aldus Hans.

 

Risicospreiding

De komkommers worden in principe geleverd aan The Greenery, die ze verhandelt voor de supermarkten, maar een deel gaat via de klok. Hans: „We hanteren voor de supers prijsafspraken voor een jaar en een ander deel voor een maand en weer een ander deel gaat per week. We zijn wel verplicht tot een minimumleverantie. De rest gaat nog via de veiling en op die manier doe je ook aan risicospreiding. Hoewel je altijd afhankelijk blijft van het weer, kun je redelijk van een te verwachten productie per maand of per jaar uitgaan.”

 

 

 

Actueel

Lid Worden

Schrijf u snel in! Overweegt u lid te worden? Wij heten u alvast hartelijk welkom. Een lidmaatschap is een kleine investering. Daarvoor: behartigen we uw belangen brengen u via de VRO in contact met collegabedrijven waarmee u knowhow kunt delen of ook ontvangen brengen we u in contact met col [..]

Klik hier