• Verenigde
  • Reformatorische
  • Ondernemingen

Leden

Contactgegevens

Scope Inspect
Mijlweg 6 D
3295 KH 's-Gravendeel
T 06 - 53 50 62 14
E wim@scope-inspect.nl
W www.scope-inspect.nl

Scope Inspect

‘k Heb nu de verzekeringswind mee…

 Wim Maat, voorheen eigenaar van Toolcare, gaat op zijn 62e een volledig nieuwe uitdaging aan en denkt met zijn nieuwe bedrijf Scope Inspect BV in ’s Grevendeel een gat in de markt te hebben ontdekt. „Verzekeringen vragen anno 2023 aan bedrijven een regelmatige elektrotechnische inspectie. Als een van de weinigen in Nederland doe ik dat nu.”

Wim heeft in zijn arbeidzame leven meer oog gehad voor ontwikkelingen. Hij zag er meermalen een uitdaging voor hemzelf in liggen en anticipeerde erop. Maat: „Toen ik Toolcare startte, had ik de ontwikkelingen rond de Arbowet mee. Nu heb ik de verzekeringswind mee. Alle Agrobedrijven bijvoorbeeld zijn sinds 1 januari van dit jaar ‘aan de beurt’, ook al heb je maar een paar schaapjes op een stukje land lopen. De achtergrond ervan is, dat er de afgelopen jaren te veel varkens- en kippenstallen in vlammen zijn opgegaan. Een loshangende kabel in het stro kan flinke gevolgen hebben. Een goede, nette boer heeft niets te vrezen, maar ik raad de agrarische wereld aan: zorg dat je een inspecteur te pakken krijgt, want de controle komt er gewoon aan. Niemand heeft zin in een forse boete.”

Scopes

Wim studeerde de afgelopen tijd en behaalde al zijn papieren en certificaten om alle benodigde inspecties te mogen doen. „Ik heb er gedurende een flink aantal maanden nog flink voor moeten studeren, maar het is gelukt! Er werd daarbij niet alleen naar kennis gevraagd, maar er ging ook een inspecteur met me mee voor de praktische gang van zaken. Bovendien leerde ik werken met de nieuwste rapportagevormen en inspectiesystemen. We onderscheiden drie soorten ‘scopes’: scope 8, scope 10 en scope 12. Elke scope begint vanaf de meterkast. Scope 8 richt zich puur het elektrotechnische deel en is een gestandaardiseerde preventieve veiligheidsinspectie gebaseerd op de NEN3140 veiligheidsnorm. Het doel van de keuring is het verlagen van aanrakingsgevaar, brandgevaar en storingen. De Scope 10 inspectie wordt uitgevoerd op basis van de NTA 8220. De elektrische installaties worden beoordeeld op oneigenlijk gebruik of een defect wat brand kan veroorzaken. We gaan hier met een thermo-grafische camera op zoek naar alle tekortkomingen, maken er een foto van en stellen de installateurs daarmee in staat een en ander weer op orde te brengen. Veel verzekeraars stellen deze inspectie verplicht om een brandverzekering af te mogen sluiten. Scope 12 richt zich meer op uitbreidingen als installatie van zonnepanelen.”

Groei

Maat sluit niet uit dat zijn nieuwe bedrijf zich verder uitbreidt. „Ik ben 62 jaar. Waarom zou ik op een gegeven moment in de weg staan voor en volgende generatie om verder uit te bouwen? Ik denk dat, wanneer er een of twee inspecteurs bij komen, Scope Inspect gemakkelijker is over te nemen dan dat een eventuele nieuwe eigenaar nog veel zelf ‘aan de klus’ moet,” aldus Maat met een vooruitziende blik.

 

 

 

 

 

Actueel

Lid Worden

Schrijf u snel in! Overweegt u lid te worden? Wij heten u alvast hartelijk welkom. Een lidmaatschap is een kleine investering. Daarvoor: behartigen we uw belangen brengen u via de VRO in contact met collegabedrijven waarmee u knowhow kunt delen of ook ontvangen brengen we u in contact met col [..]

Klik hier